7 zdrowych zielonych liściastych do dodania do posiłków 1

7 zdrowych zielonych liściastych do dodania do posiłków

Dodanie zielonych liści do talerza to doskonały sposób na poprawę diety i ogólnego stanu zdrowia. Jednak niektóre warzywa są bardziej pożywne niż inne. Na przykład sałata lodowa może być popularna w sałatkach, ale blednie w porównaniu z jarmużem czy szpinakiem. Dzieje się tak, ponieważ ciemne, liściaste warzywa często zawierają więcej składników odżywczych, w tym żelazo, białko, wapń i błonnik. Uzyskaj codzienną dawkę witamin i minerałów, włączając te zdrowe warzywa do swoich posiłków.

Smażone Przegrzebki Z Pieczarkami i Szpinakiem

1. Szpinak
Szpinak to jedna z najbardziej wszechstronnych zielonych warzyw liściastych. Dodaj go do sałatek, omletów, kanapek, wrapów, makaronów i nie tylko. Twoje możliwości są praktycznie nieograniczone. Najlepsze jest to, że szpinak jest pełen przeciwutleniaczy, takich jak kemferol, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Powoduje również uwalnianie hormonów sytości, które pomagają poczuć się bardziej sytym i usatysfakcjonowanym po posiłkach. Pij co najmniej trzy filiżanki dziennie, aby wspierać zdrowie mózgu i oczu, zapobiegać chorobom serca i kontrolować ciśnienie krwi.

Zupa z rukwi wodnej, pora i kokosa

2. Rukiew wodna
Popularna w Australii i Europie, ta zielona sałata nie jest tak powszechna w Stanach Zjednoczonych. Jednak jest bogatsza w składniki odżywcze niż sałata rzymska lub zwykła sałata ze starych liści. Pojedyncza porcja zawiera prawie całodzienną dawkę witaminy K, składnika odżywczego, który wspiera zdrowie jamy ustnej i zwiększa gęstość kości. Ponieważ w 95% składa się z wody , rukiew wodna może również sprzyjać nawodnieniu, co nieuchronnie przynosi korzyści każdej komórce organizmu. Dodaj tę zieleń do sałatek lub przetrzyj ją do zupy, aby uzyskać dodatkową dawkę składników odżywczych.

3. Collard Greens
Jeśli danie wymaga chrupania, sięgnij po kapustę warzywną. Ta pożywna, liściasta zieleń stanowi doskonały dodatek – zarówno pod względem konsystencji, jak i smaku – do mieszania frytek, zup, mięsnych duszków i zapiekanek. Możesz nawet użyć liści jako okładu zamiast tortilli i chleba pita. Collard green zawiera całą dzienną dawkę witaminy K, a także trochę witaminy C i E, więc z pewnością poprawią twoje zdrowie, niezależnie od tego, jak je przygotujesz.

Sałatka z jarmużu i krwistej pomarańczy

4. Kale
Brokuły, jarmuż i kapusta pochodzą z tego samego gatunku , więc mają podobne właściwości odżywcze. Oznacza to, że jeśli nie lubisz brokułów lub kapusty, powinieneś dodać trochę jarmużu do swojego talerza. W ten sposób nadal otrzymujesz dzienną dawkę fitoskładników, wapnia i witaminy K. Chociaż jarmuż jest pyszny na surowo lub ugotowany, łatwiej jest go strawić organizmowi, jeśli najpierw go podsmażysz lub upieczesz. Dobrze łączy się również z jesiennymi produktami spożywczymi, takimi jak dynia, orzechy, nasiona i fasola.

5. Musztarda Zieleni
Zielone musztardy są pieprzne i nieco gorzkie, dzięki czemu są doskonałym dodatkiem do sałatek ze słodkimi dodatkami i dressingami. Są również doskonałe smażone z oliwą z oliwek i ziołami lub zmielone na świeże pesto z orzeszkami pinii i parmezanem. Jedna filiżanka tej zielonej liściastej zieleni zaspokaja prawie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i całą witaminę K. Dodatkowo zawiera kwas foliowy, składnik odżywczy, który pomaga tworzyć nowe komórki krwi, poprawiając ogólny stan zdrowia.

6. Boćwina szwajcarska
Podobnie jak wiele innych liściastych warzyw z tej listy, boćwina ma mnóstwo witamin C i K. Jednak to pyszne warzywko zawiera również sporą ilość witaminy A, która pomaga zachować zdrowie oczu i skóry oraz chroni przed infekcjami. Boćwina smakuje podobnie do szpinaku, więc można go używać na wiele sposobów. Ponieważ jednak jej liście są większe, można je również zamienić w wrapy, a nawet w muszle taco.

7. Zieloni buraków
Podczas gdy cebulki buraków przyciągają najwięcej uwagi, ich zielenie są równie pyszne, nie wspominając już o wszechstronnych. Smażone buraki są pyszne na kanapkach, w surówkach lub jako dodatek do dań zbożowych, jajecznych i makaronów. Ponieważ po ugotowaniu stają się delikatniejsze, stanowią doskonałą alternatywę dla bardziej chrupiących odmian, takich jak jarmuż i boćwina. Zielone buraki są pełne azotanów , białka, wapnia, cynku i błonnika, dzięki czemu są zdrowe bez względu na to, jak je jesz.

Author: 4ele